Datum objave: 14.04.2020

Nakon osvajanja nagrade 'Održivi autobus godine 2019.' s autobusom Crealis In-Motion-Charging, IVECO BUS nastavlja svoj uspjeh nagradom 'Održivi autobus godine 2020. ' u međugradskoj kategoriji sa svojim autobusom Crossway Natural Power. On je predstavljen prošle godine na Autocar Expu, u Francuskoj, a stručnjaci za javni prijevoz su već prepoznali prednosti ovog vozila.

Održivost postaje sve važnija u prometnoj industriji i kao vodeća marka na ovom polju, IVECO BUS sada je dovršio svoju paletu vozila na prirodni plin.

Crossway Natural Power opremljen je najnovijom generacijom IVECO CURSOR 9 NP motora i uključuje pametan dizajn koji integrira spremnike komprimiranog plina u krov. Ova ekskluzivna, patentirana značajka optimizira težište vozila za veću stabilnost na cesti i povećava udobnost za vozača i putnike. Dizajn ga čini i najnižim vozilom na tržištu u pogledu ukupne visine, što znači da se njime može upravljati bez posebnih ograničenja. Pruža jednaku dostupnost, putnički kapacitet i prtljažni prostor kao i dizel verzija. S ukupnim kapacitetom od 1.260 litara (četiri rezervoara od 315 litara), vozilo ima domet do 600 km i kompatibilno je s brzim ili sporim punjenjem. Motor CURSOR 9 NP isporučuje 360 ​​KS ili 265 kW, isto koliko i njegov dizelski ekvivalent. Prostrana unutrašnjost ima minimalnu visinu od dva metra i sadrži stalak za ručnu prtljagu.

Dostupan kao 12 i 13-metarski model, a u verzijama LINE i POP, Crossway NP nova je alternativa za regije, županije i gradove koji žele pružiti prometna rješenja u potpunosti kompatibilna s projektima tranzicije energije. On je 100% kompatibilan s biometanom i stoga ima izvrsnu ravnotežu ugljika uz smanjenje proizvodnje stakleničkih plinova do 95%.

Žiri 'Nagrade za održivi autobus', sastavljen od sedam predstavnika iz europskih časopisa - Autobus (Italija), Mobilités (Francuska), Busfahrt (Njemačka), OV-Magazine (Nizozemska), InfoBus (Poljska), Infotrucker (Rumunjska ), Carril Bus (Španjolska) - usredotočuje se na principe poprečne održivosti, konkretno na sposobnost uspostavljanja pozitivne slike vozila o javnosti. U obzir se uzima nekoliko aspekata, kao što su sigurnost, udobnost, razina buke, mogućnost recikliranja komponenata i opća opredjeljenje proizvođača za održivost.

Presuda žirija 'Sustainable Bus Award' također ističe širok spektar alternativnih rješenja koja su dostupna za međugradski segment.