Datum objave: 30.05.2019

Osim Puljanima, novim autobusima osigurat će se kvalitetnije prijevozne usluge i ostalim korisnicima ovoga gradskog prijevoznika na području Grada Vodnjana, općina Fažana, Ližnjana i Medulina

 

Prvi autobusi financirani novcem EU fondova pušteni su u promet u srijedu u Puli, a tom je prigodom direktor Pulaprometa Igor Škatar novinare izvijestio da su u promet puštena četiri od ukupno 12 novih ekoloških niskopodnih autobusa.

Škatar je najavio da se do kraja sljedećega tjedna očekuje da će u promet biti puštena još dva niskoulazna autobusa s dvojim vratima, dok će preostalih šest niskopodnih gradskih autobusa koji imaju troja vrata voziti cestama grada Pule i okolnih općina od sredine lipnja.

"Autobusi su klimatizirani i opremljeni rampom za slabije pokretne osobe, sustavom video nadzora, imaju besplatni Wi-Fi, a 12-metarski autobusi mogu se i bočno naginjati radi lakšeg ulaska putnika što zajedno s ostalom opremom putnicima pruža komfor i novu kvalitetu vožnje javnim gradskim prijevozom", rekao je direktor Škatar istaknuvši da je poseban naglasak stavljen na smanjenje onečišćenja okoliša zahvaljujući ugrađenim euro 6 motorima.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek izrazio je zadovoljstvo što je počela obnova voznoga parka Grada Pule te ocijenio kako je zajedničkim naporom i angažmanom djelatnika Pulaprometa, mjerodavnoga ministarstva i Grada Pule napravljen iskorak u kvaliteti usluge za sve korisnike javnoga gradskog prijevoznika Pulaprometa, kao i samih vozača.

U prilog tomu istaknuo je kako je ovo tek uvod u obnovu koja slijedi te spomenuo da, paralelno s ovim projektom, Pulapromet u partnerstvu s Plinarom d.o.o. a u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, provodi i projekt nabave dvadeset novih ekoloških autobusa i izgradnja punionice na stlačeni prirodni plin ukupne vrijednosti 60,8 milijuna kuna.

Cvek je podsjetio da je kamen temeljac za izgradnju punionice vrijedne 9,5 milijuna kuna, položen u ožujku ove godine, a završetak izgradnje planiran je u listopadu ove godine.

Osim Puljanima, novim autobusima osigurat će se kvalitetnije prijevozne usluge i ostalim korisnicima ovoga gradskog prijevoznika na području Grada Vodnjana, općina Fažana, Ližnjana i Medulina, ali i svim posjetiteljima koji dolaze u navedene destinacije.

Autobusi su nabavljeni u sklopu provedbe "No regret" projekta u javnom gradskom prometu, usklađenog s Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. pri čemu EU financira 85 posto iznosa, a preostalih 15 posto financira Ministarstvo mora prometa i infrastrukture. Projekt je pokrenut na razini cijele Hrvatske, odnosno realizira se u gradovima koji imaju javni gradski prijevoz, s osnovnim ciljem zamjene najstarijih autobusa u voznom parku prijevoznika.

Vrijednost svih 12 novih ekoloških autobusa marke IVECO, koje isporučuje tvrtka Autobus d.o.o. iz Zagreba, iznosi 16,8 milijuna kuna bez PDV-a.